Masjid Kampung Gadek telah dibina bagi kegunaan para jemaah yang datangnya dari 2 mukim, iaitu mukim Gadek dan mukim Ganun. Pembinaan Masjid Kampung Gadek menelan belanja hampir 1 juta, dan ia boleh menampung seramai 800 jemaah pada satu-satu masa.

Bangunan Masjid As’Syakirin, Kg. Gadek yang tersergam sekarang ini telah mula di bina pada akhir tahun 1966 dengan bantuan penuh kerajaan dan orang ramai. Masjid ini merangkumi dua mukim ia itu mukim Gadek dan Ganun. Ianya boleh menampung seramai 800 orang jemaah dalam satu masa dan mempunyai seramai 40 orang AJK termasuk Pegawai Syarak, wakil Pemuda dan Wanita. Ianya telah dirasmikan oleh Bekas Ketua Menteri Melaka Allahyarham Y.A.B. Datuk Hj. Mohd Zin Bin Hj. Abdul Ghani pada 14 hb. April 1995 bersamaan 14 Zulkaedah 1415H. Masjid ini dibina pada tahun 1966 daripada bantuan kerajaan.

1PengerusiHj Ismail Bin Mohd Amin
2SetiausahaAbdul Latiff Bin Bujang
3BendahariHj Mohd Shah Bin Mahbub

1 Imam Masjid Parlimen Alor GajahSyed Mohd Norzakiruddin Bin Syed Ahmad Shahabudin