Bermula dibuka kampung Paya Rumput kira-kira pada tahun 1700 yang mana kehadiran empat sahabat dari Kerinchi Sumatra maka mereka menamakan kampung ini PAYA RUMPUT. Dikawasan itu juga mereka mendirikan sebuah masjid yang pertama. Masjid yang kedua telah mula dibina apabila bertambahnya penduduk dikawasan tersebut. Tapak masjid kedua berdekatan dengan taliair, dan dari kawasan masjid yang kedua penduduk yang ada menjalankan aktiviti pertanian disepanjang taliair sebatang pokok kelinting sebesar empat pemeluk yang tumbuh didalam kawasan berpaya dan disalut dengan rumput dari pangkal hingga kehujungnya. Dengan keanehan tersebut maka mereka menamakan kampung ini PAYA RUMPUT. Dikawasan itu juga mereka mendirikan sebuah masjid yang pertama. Apabila ada penduduk lain datang dikawasan tersebut dan kawasan masjid yang pertama dibina menghadapi masalah musuh seperti ular, biawak dan lain-lain maka penduduk yang ada berpindah kekawasan darat dan membina tersebut sehingga berjumpa dengan kawasan daratan yang mempunyai pokok buah-buahan kira-kira 2 km dari tapak masjid kedua. Maka dikawasan tersebut mereka mendirikan masjid yang ketiga untuk mengantikan masjid kedua, dan hingga sekarang ini bekas tapak masjid juga kolah tempat wuduk masih terdapat kesan sejarahnya. Pada tahun 1925 dengan bermulanya pembangunan jalanraya utama kampung maka Masjid keempat yang digunakan sekarang ini dibina berdekatan dengan jalanraya bagi mengantikan masjid ketiga , yang mana kerja-kerja menambak tanah secara gotong royong bermula pada tahun 1925 dan kerja-kerja memacak tiang secara bermuafakat bermula pada tahun 1927 dan mula digunakan pada tahun 1928.

1BendahariMohamad Bin Hasan
2PengerusiHj. Md Din Bin Hj. Hasan
3SetiausahaSabri Bin Hj Muslim

1Imam1Hj Md Sareh Bin Md Sab