Masjid Cina Negeri Melaka (Al-Muttaqin) hasil ilham mantan Ketua Menteri Senator Tan Sri Hj. Mohd Ali bin Mohd Rustam dengan kerjasama daripada pihak Persatuan Tionghwa Muslim Melaka dan Persatuan Cina Muslim Melaka ketika itu. Masjid Cina Negeri Melaka (Al-Muttaqin) adalah masjid yang ketujuh dikategorikan sebagai masjid-masjid kerajaan (masjid pelancongan) di bawah penyeliaan Bahagian Pengurusan Masjid, Jabatan Agama Islam Melaka. Masjid-masjid kerajaan adalah Masjid Al-Azim(Masjid Negeri Melaka), Masjid Selat Melaka, Masjid Al-Alami MITC, Masjid Ar-Rasyidin (Masjid Daerah Alor Gajah), Masjid Sayidina Ali (Masjid Daerah Melaka Tengah) dan Masjid Al-Ghaffar (Masjid Daerah Jasin).

Masjid Cina Negeri Melaka (Al-Muttaqin) merupakan Masjid ketiga yang dibina di Malaysia bercirikan seni bina dari Negara China selepas Masjid Cina di Rantau Panjang di Kelantan, Masjid Muhammadiah di Ipoh, Perak. Mula dibina pada tahun 2012, dan siap sepenuhnya pada April 2014. Mula beroperasi pada hari Jumaat 29 Syaaban 1435H bersamaan 27 Jun 2014 dan solat Jumaat yang pertama telah diadakan pada 6 Ramadhan 1435H bersamaan 4 Julai 2014. Dibina di atas keluasan tanah 2.4 hektar yang terletak di Mukim Paya Rumput, berhampiran dengan Stadium Hang Jebat, Melaka dan bersebelahan dengan padang bola Persatuan Bola Sepak Melaka (MUSA) dengan kos perbelanjaan RM 7.5 juta.

Dana pembinaan adalah daripada kerajaan pusat, kerajaan negeri dan sumbangan derma orang ramai. Konsep seni bina masjid ini keseluruhannya diilhamkan adalah hasil gabungan daripada reka bentuk beberapa masjid di China termasuk di Beijing, Shanghai dan Xian yang majoriti kawasan penduduk Islam. Masjid ini juga berkonsepkan pengudaraan semula jadi dengan ruang solat utama yang luas bagi menampung sehingga 1,200 jemaah pada satu masa dan 800 orang jemaah di ruang solat luar. Keunikan Masjid Cina Negeri Melaka (Al-Muttaqin) ialah mempunyai dua menara pagoda yang menjadi mercu tanda dengan pintu gerbang seni bina lama menjadi tarikan di samping bumbung berlapis yang diilhamkan daripada senibina masyarakat kaum Cina. Pegawai-pegawai yang dilantik di Masjid Cina Negeri Melaka (Al-Muttaqin) adalah lantikan daripada pihak Jabatan Agama Islam Melaka seramai 4 orang iaitu dua Imam dan dua Bilal. Gred penjawatan dari S19 hingga S41.

NO. BILJAWATANNAMA

NO. BILJAWATANNAMA
1Imam 1 S41Murad Bin Ahmat
2Bilal1 S19Kamarul Ariffin Bin Abd Kadir
3BilalAmir Neemat Bin Haron

Wifi
Bilik Kuliah
Bilik Imam
Bilik Serbaguna
Bilik Mesyuarat
Mini Perpustakaan
Pejabat
Bilik Rehat/Tetamu
Tandas
Gazebo

NO. BILNAMA SURAU

Masjid Cina Melaka (Al Muttaqin)

MASJID CINA NEGERI MELAKA, PAYA RUMPUT KRUBONG,75260 MELAKA.


Lokasi Masjid

PROGRAM / AKTIVITI

  GALERI

  MAKLUMAT SUMBANGAN

  Nama BankNama AkaunNo. Akaun
  MAYBANK ISLAMICMASJID CINA NEGERI MELAKA554129528467

  FACEBOOK

  ms_MYMS
  en_GBEN ms_MYMS