Masjid Al-Ilmi, Kolej Teknologi Islam Antarabangsa Melaka adalah salah sebuah Masjid yang terletak di dalam Dewan Undangan Negeri Melaka, Kawasan Kuala Linggi di bawah kuasa ADUN Kuala Linggi Y.B.Ar.Tn.Hj.Ismail Bin Othman. Masjid ini dibina atas tujuan memudahkan penduduk kampung setempat dan juga para pelajar khususnya Kolej Teknologi Islam Antarabangsa Melaka untuk menunaikan Solat Fardhu dan juga solat Jumaat serta Solat Sunat Hari Raya. Dahulunya semua pelajar dan kakitangan Kolej Teknologi Islam Antarabangsa Melaka menunaikan Solat Jumaat di Masjid-masjid berhampiran khususnya di Kuala Sungai Baru. Dengan keadaan yang bergitu padat di Masjid-masjid berhampiran, sekitar tahun 2003-2004 satu mesyuarat cadangan pembinaan Masjid Kolej Teknologi Islam Antarabangsa telah diadakan bersama Y.A.B. Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Hj.Mohd Ali Bin Rustam dan pihak Majlis Agama Islam Melaka dengan disaksikan oleh Sahibus Samahah Datuk Wira Hj.Rashid Redza selaku Mufti kerajaan Negeri Melaka. Selepas beberapa Mesyuarat dilaksanakan dan Majlis Pecah Tanah dilaksanakan, akhirnya masjid ini berjaya disiapkan dengan kos RM2.5Juta dengan kapasiti jemaah antara 500-800 orang jemaah di dalam dewan solat pada satu masa. Masjid ini kemudiannya diberikan nama Masjid Al-Ilmi sempena kelahirannya di dalam kariah Permatang Ilmi. Solat Jumaat buat pertama kalinya diadakan di Masjid Al-Ilmi ini serentak dengan Perasmian Masjid dan Bangunan Pentadbiran KTIM pada penghujung tahun 2004. Sehingga kini, pelbagai usaha sedang giat dijalankan merangkumi aspek pengurusan dan pengimarahan masjid demi memartabatkan Syiar Islam khususnya dikalangan pelajar dan penduduk setempat.

1PengerusiPengarah Pusat Islam Kuim

1Imam Masjid Dun Kuala LinggiAhmad Shahir Bin Shapie

Bilik Kuliah

Masjid Al-Ilmi Permatang Ilmu