Masjid ini terletak di sebelah kanan Jalan Tengkera berdekatan Jalan Gajah Berang. Dinamakan Tengkera bersempena nama Mukim Tranquerah yang diwujudkan oleh pemerintahan Belanda di Melaka. Masjid Tengkera telah diwartakan sebagai bangunan bersejarah di bawah akta antikuiti 1976 adalah diantara masjid yang kedua tertua di Melaka selepas Masjid Peringgit. Bangunan masjid asal ini dibina pada tahun 1728 yang kini hanya tinggal menaranya sahaja (terletak berhadapan bangunan baru masjid sekarang). Masjid ini adalah bercirikan senibina tradisional Melaka dan campuran senibina Sumatera dan China. Keunikan reka bentuk Masjid Tengkera pada zaman itu membuktikan bahawa Islam telah bertapak di Melaka sejak 600 tahun yang lalu. Bangunan masjid ini bersegi empat dan ditutup oleh bumbung berlapis tiga. Masjid ini mempunyai 3 lapisan bumbung yang terdiri daripada bumbung verandah, bumbung ruang sembahyang dan bumbung kubah. Di bahagian hadapan Masjid ini dipagari dengan tembok batu yang dihiasi kekisi porselin. Pintu gerbangnya dihiasi dengan ukiran tulisan khat dan berbumbung bentuk pagoda. Di bahagian hadapan verandah pula terdapat sebuah menara yang diperbuat daripada batu dan reka bentuknya jelas memperlihatkan kombinasi seni bina Cina dan India. Bentuk seni bina masjid ini hampir menyerupai Masjid Kampung Laut di Kelantan dan Masjid Demak di Pulau Jawa, Indonesia. Pada asalnya, Masjid Tengkera ini diperbuat daripada kayu dengan atapnya daripada daun nipah dan tiangnya daripada kayu berlian atau ulin yang diimport dari Kalimantan, Sumatera. Masjid ini telah diperbaharui beberapa kali iaitu pada tahun 1890an dan 1910an. Di dalam kawasan masjid ini terdapat makam Sultan Hussein Muhammad Shah dari Johor yang telah mengiktiraf perjanjian awal penyerahan Singapura kepada Sir Stamford Raffles dengan Temenggung Abdul Rahman pada 6 Februari 1819. Selepas penyerahan Singapura, baginda meninggalkan Singapura dan berpindah ke Melaka. Sultan Hussein Muhammad Shah mangkat pada 5 September 1835 dan dimakamkan di perkarangan masjid ini. Syeikh Haji Abdul Latif bin Haji Muhammad Nuruddin (Haji Tambi) adalah salah seorang ulama ahlus sunnah wal jamaah, berketurunan India beragama Islam adalah juga merupakan seorang saudagar hartawan dan dermawan yang sentiasa menghidupkan aktiviti dakwah di Negeri Melaka khususnya di Kariah Tengkera. Beliau dilahirkan pada tahun 1228H/1872M di Kampung Telok Mas Melaka, dibesarkan di Singapura dan mendapat pendidikan selama 20 tahun dari tahun 1880M hingga 1900M di Mekah. Beliau telah meninggal dunia pada 17 Rejab 1358H bersamaan September 1939M dan dikebumikan di tanah perkuburan Islam Tengkera. Masjid ini pernah menjadi Masjid Negeri Melaka sebelum Masjid Al Azim mula dibina sebagai masjid negeri pada tahun 1984. Masjid ini dibina dan diselenggara sendiri oleh Pengurusan Masjid Tengkera serta boleh menampung seramai 900 orang jemaah dalam satu-satu masa. Sehingga kini, pelbagai program pengimarahan telah dilaksanakan di masjid. Kehadiran guru-guru agama yang ternama dan dihormati oleh masyarakat serta sebagai salah satu tempat bersejarah bukan sahaja kerana bangunannya tetapi juga kerana ketokohan ulama’ di Kariah Tengkera sentiasa menjadikan masjid ini sentiasa dikunjungi oleh jemaah dan pelancong dari dalam dan luar negara.

1PengerusiMd Ermizi Bin Harun
2Timbalan PengerusiMohamed Bin Majid