MASJID LENDU YANG PERTAMA DIBINA PADA TAHUN 1940-AN DAN MASJID INI DIBINA DARIPADA KAYU OLEH ORANG MELAYU LENDU. MEMANDANGKAN MASJID INI TIDAK DAPAT MENAMPUNG JEMAAH MAKA SEBUAH MASJD BARU TELAH DIBINA DITAPAK YANG SAMA BAGI MENGGANTIKAN MASJID LAMA. MASJID BARU INI TELAH DIRASMIKAN OLEH EN. ABDUL GHAFAR BIN BABA, MENTERI PEMBANGUNAN NEGARA DAN LUAR BANDAR, PADA TAHUN 1974. MASJID INI TELAH DIPERBESARKAN LAGI KERANA PENDUDUK KG. LENDU YANG SEMAKIN BERTAMBAH RAMAI DAN BANGUNAN TAMBAHAN INI TELAH DIRASMIKAN PADA TAHUN 1982 OLEH YAB DATO SERI AB. RAHIM BIN DATO TAMBYCHIK, KETUA MENTERI MELAKA. PADA MASA INI SELAIN PENDUDUK ISLAM KG. LENDU MENGGUNAKAN MASJID, WARGA UITM DAN PENDUDUK TAMAN DIMENSI TURUT MEMAKMORKAN MASJID LENDU. KEMAJUAN LENDU YANG SEMAKIN PESAT SEIRING DENGAN PERTAMBAHAN PENDUDUK LENDU MAKA LEMBAGA MASJID LENDU BERSAMA GENGAN JKKK LENDU TELAH BERUSAHA MEMOHON PEMBINAAN MASJID BARU LENDU DAR KERAJAAN NEGERI MELAKA .SYUKUR ALHAMDULILLAH, KERAJAAN NEGERI MELAKA TELAH MELULUSKAN PEMBINAAN MASJID BRU LENDU DI TANAH SELUAS 7 EKAR BERHAMPIRAN PEKAN LENDU. MASJID INI DIBINA PADA TAHUN 1941 DAN DIBINA SEMULA PADA TAHUN 1974 DARIPADA BANTUAN KERAJAAN DAN DIBERI NAMA MASJID SAIDINA UMAR AL-KHATTAB. MASJID BARU INI DIRASMIKAN PADA 12 FEBRUARI 2010 OLEH GABENOR NEGERI MELAKA DATUK DOKTOR MOHD KHALIL BIN YAAKOB.

1PengerusiDr. Mohamed Saladin Bin Abdul Rasool
2SetiausahaAbdul Razak Bin Mustafa
3BendahariMohd Sani Bin Abu Chik

1Imam Masjid Dun LenduMohd Azrul Azli Bin Azmi